.:: fOLLoWerS ::.

Isnin, 21 Mac 2011

baBy,..sabar tau

baby,..
maafkan mami
http://www.emocutez.com
***************

mode : feeling so energetic!!!
http://www.emocutez.com

hehe assalamualaikum suma =)
dari perasaan guilty tiba2 energetic,..TIBA-TIBA

actually,...
hari ni aku puasa hehe
puasa sunat or wajib----->BIARLAH RAHSIA hehe


bestnyaa prasaan puasa hari ini,..aku rsa sangat bertenaga walaupun ada lapar sikit hehe (kurang pahala puasa i )

tapi

kesian kat baby,..huhu mami puasa arini so tak dapat nak bagi baby makan

******************

mo0d : http://www.emocutez.com

sangat excited untuk memilih juadah tok buka puasa hehe,..
ok done!!! ni dia makanan yang bakal aku order nanti =)

cadangan hidangan :

1)sayur campur cendawan


2)telor dadar nyum3


3)nasi putih


---------->melampau ka??
------->besa jak bah kan hehe,..sedap2 nya,..makan sayur banyak2 baik tok kesihatan =)

*****************************************

mo0d : http://www.emocutez.com

yah,..malam ni ada rehearsal tuk dinner kolej (MAndeta'11)
aku terlibat sebagai ajk protokol hoho
agak malas nak turun tapi kena rajinkan,..
bukan sebab tak best tapi malasssssss hehe..aku da cakap kan tadi MALASS

sela rajin ^____________^

*******************************************************
owh ya,..
sebelum tu aku nak share kebaikan berpuasa ni hehe =)

Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)

Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi: "Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."

Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti:

1)Tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga

2)Mendidik nafsu ammarah (yang lebih banyak mengajak kepada keburukan) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah s.w.t.

3)Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat kasihan belas terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka

4)Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi

5)Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup

6)Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: "Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya."

credit to : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/fadhilatpuasawajibdansunnat.htm


ok,..nak g mandi dah hehe tata =)


mami comel,
ana89_mizuzaabar

2 ulasan:

ateeQ's berkata...

sup cendawan yg 'sangat' shedap....nyum nyum =)

NURSHAILLAH RIZZANA BINTI AMARISNER berkata...

sedap sangat2!!!
tQ cik tQah blanja sya sup MAHAL hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...